ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Δημιουργούμε το θεσμό του «Επόπτη Γειτονιάς», με αρμοδιότητα τη συνολική εποπτεία για κάθε θέμα που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Συστηματοποιούμε το διαχωρισμό των απορριμμάτων ανά ρεύμα αποβλήτων, ξεκινώντας πιλοτικά από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Κατασκευάζουμε τα τρία πρώτα Πράσινα Σημεία, όπου οι δημότες θα μπορούν να αφήνουν ογκώδη απορρίμματα. Καθιερώνουμε με συστηματικό τρόπο το σάρωμα και πλύσιμο όλων των συνοικιακών δρόμων και πεζοδρομίων. Οι κάδοι πλένονται και απολυμαίνονται οπωσδήποτε κάθε εβδομάδα, το ίδιο και ο χώρος γύρω από αυτούς. Οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς ενημερώνονται για το εβδομαδιαίο ωράριο αποκομιδής, με μήνυμα στο κινητό τους. Μακροπρόθεσμα ανασχεδιάζουμε συνολικά το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και κατανομής των δημοτικών τελών, στη βάση της φιλοσοφίας «πληρώνω όσο πετάω, ούτε ευρώ παραπάνω».

Οι προτάσεις σας για το “ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ”

Το πρόβλημα με την καθαριότητα δεν εντοπίζεται μόνο στην αποκομιδή των απορριμμάτων όσο ( κυρίως) στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Στην περιοχή που κατοικώ , Κ. Τούμπα , η κατάσταση με την καθαριότητα είναι επιπέδου υποαναπτυκυης χώρας. Υπάρχει επόπτρια με την οποία έχω συνομιλήσει στο τηλέφωνο συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επόπτη. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αφενός προσωπικού αφετέρου φιλοσοφίας και προγράμματος στη καθαριότητα. Εξηγω: η φιλοσοφία είναι καθαρίζουμε κεντρικούς δρόμους και αφήνουμε πεζοδρόμια στους καταστηματάρχες. Προφανώς καταστήματα δεν υπάρχουν κατά μήκος όλων των οδών και φυσικά δεν έχει καμία υποχρέωση ο καταστηματάρχης ή ο ένοικος μιας οικοδομής να σκουπίσει πεζοδρόμιο που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο. Και τι γίνεται σε περίπτωση πεζοδρομίων μπροστά από δημόσιους χώρους; Η απάντηση δίνεται από μια βόλτα μπροστά από σχολεία όπου ειδικα τους καλοκαιρινούς μήνες αφιενται στο έλεος του Θεού. Ως εκ τούτου καθαρή πόλη δε σημαίνει μόνο αποκομιδή απορριμμάτων που είναι αυτονόητη αλλά και καθαροί κοινόχρηστοι χώροι με συχνό προγραμμα καθαριότητας και συνεργασία πολιτών με επόπτες ,

Τα σκουπίδια που ζέχνουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες στα στενά της πόλης. Να μαζεύονται καθημερινά. Τα πεζοδρόμια που πατάς και κολλάνε τα παπούτσια σου ιδίως στην Αριστοτέλους, την πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης. Τόσες προσλήψεις υπαλλήλων για την καθαριότητα και τους βλέπεις να μαζεύουν τα φύλλα και λίγες γόπες με τις άθλιες σκούπες και κάδους για φαράσι κι έχω μάθει από υπαλλήλους που χαριτολογώντας τα έλεγαν ότι τα μαζεύουμε μια ώρα το πολύ και την υπόλοιπη καφεδάκι και ψώνια. Ήμαρτον!

Μα τα ογκώδη απορρίμματα – ακριβώς λόγω του όγκου και του βάρους τους – δυσκολευόμαστε να τα κατεβάσουμε από το διαμέρισμα μας στο πεζοδρόμιο, όπου τα παραλαμβάνει κατόπιν συνεννόησης η αντίστοιχη υπηρεσία. Επομένως πως θα μεταφερθούν σε ένα από τα 3 πράσινα σημεία που θα είναι σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων (στην καλύτερη περίπτωση) ή και χιλιομέτρων; Αν είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο, τότε χαθήκαμε. Απλώς πρέπει να βελτιωθεί η σημερινή διαδικασία.

Μακάρι να μπορέσετε να τα εφαρμόσετε αν εκλέγεται. Ολα είναι στο σωστό δρόμο.

Ειδικά η άνω πόλη είναι σε απελπιστική κατάσταση από άποψη καθαριότητας.
Η αποκομιδή γίνεται οπότε τους καπνίσει με αποτέλεσμα τα σκουπιδια που βρισκονται εκτος καδου να ειναι περισσότερα απο τα εντος καδου. Τα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι ειναι τις περισσότερες φορές σε σημεία μη ειδικά διαμορφωμένα η ακατάλληλα. Ενδεικτικά αναφέρω τον κάδο ανακύκλωσης στην διασταύρωση Μωρεας με Μουσσων ο οποίος βρίσκεται σε δρόμο κεντρικό και κατηφορικό από όπου περνάνε ολοι απο την ανω πολη και αφήνουν σκουπίδια ανακύκλωσης ( λόγω του ότι το σημείο είναι περασμα) με αποτέλεσμα να γεμίζει σε λίγες ώρες από την στιγμή που τον αδειάζουν και τα σκουπίδια να καταλαμβάνουν όλο τον περιβάλλοντα χώρο από τον κάδο. Φαντασθείτε τι γίνεται όταν βρέχει και κατεβαίνουν τα ποτάμια βροχής από ψηλότερα.
Το διο ισχύει και σε άλλες γειτονιές και μάλιστα τουριστικές πχ πλατεία Καλλιθέας.
Αν και επικοινώνησα με τους αρμόδιους του δήμου της περιοχής λύση δεν δόθηκε.
Ευχαριστώ

Πρόσθετα στα σημαντικά που αναφέρονται και μακάρι να πραγματοποιηθούν, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει δυνατότητα να επικοινωνεί μ ένα μήνυμα στον «Επόπτη Γειτονιάς» για ό,τι στραβό βλέπει στην περιοχή του και επωνύμως να το καταγγέλει : καθυστέρηση στην αποκομιδή σκουπιδιών, γεμάτα απο στρώματα και παλιατζουρες έως σπασμένες τουαλεττες στα πεζοδρόμια κλπ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΙΣΧΥ ΣΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουνε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις σε συνεργασία ενδεχομένως με το υπουργείο Παιδείας ώστε η αγωγή και η παιδεία στα σχολεία να αλλάξει και με την πάροδο των χρόνων να βελτιωθεί η ίδια η συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας είναι καθήκον του κάθε πολίτη να διατηρεί την καθαριότητας όπως στο χώρο του έτσι και έξω από αυτόν!

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τα σχολεία του Δήμου μας ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοι να αποκτήσουν ορθή συμπεριφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σημαντικό κομμάτι θα πρέπει να είναι και η διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων.