ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Οι Δημοτικές Κοινότητες ενισχύονται με επιστημονικό προσωπικό και αποκτούν ουσιαστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια διαβούλευση, δεν είναι αμέτοχες απέναντι στα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Καθιερώνουμε την ουσιαστική συνεργασία και συμμετοχή των εκλεγμένων Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων, στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων, στην υλοποίηση προτάσεων.

Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων σε κάθε μια από τις 24 Συνοικίες, που καλύπτουν τις 5 Δημοτικές Κοινότητες και τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, με στόχους την αναζωογόνηση της γειτονιάς, την ποιοτική διαβίωση, την αποκέντρωση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, της αστικής ανθεκτικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Προγραμματίζουμε την κατασκευή πέντε νέων παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών, ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Λειτουργία σε κάθε δημοτική κοινότητα ενός κέντρου διημέρευσης και απασχόλησης ασθενών με Alzheimer για την ανακούφιση των οικογενειών. Σε κάθε Δημοτική Κοινότητα δημιουργούμε τουλάχιστον ένα Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μαθητικής ηλικίας. Δημιουργούμε Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, μια «ανοιχτή πόρτα» σε όλους τους δημότες. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίζεται και ενισχύεται με τη συμμετοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Δημιουργία ενός πλέγματος διάσπαρτων μικρών χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη. Μετατροπή των σχολικών αυλών σε ανοικτά πάρκα γειτονιάς. Βάζουμε τάξη στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με την εφαρμογή ειδικού κανονισμού καθαριότητας και στάθμευσης. Πρόγραμμα πεζοδρομήσεων και πράσινων χώρων γύρω από σχολικά συγκροτήματα σε συνδυασμό με άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Συνδέουμε την εκπαίδευση με τη βιώσιμη κινητικότητα. Κάθε σχολικό συγκρότημα αποκτά το δικό του «σχολικό δακτύλιο», για την οδική ασφάλεια. Βάζουμε «Το Σχολείο στο Κέντρο της Γειτονιάς» μέσα από δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, κοινωνικής συναναστροφής, άθλησης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Δημιουργούμε υπαίθρια γυμναστήρια σε κάθε συνοικία. Πλήρες πρόγραμμα για τη φροντίδα, περίθαλψη και υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.
Ευαισθητοποίηση του κοινού από τις Δημοτικές Κοινότητες, με δράσεις κοινωνικής ενεργοποίησης και συμμετοχικού σχεδιασμού, γιατί «ο δημόσιος χώρος είναι το σπίτι όλων μας». Καθιερώνουμε τις Γιορτές Γειτονιάς, για την αρμονική συνύπαρξη και τη προσέλκυση επισκεπτών.

Δημιουργούμε το θεσμό του «Επόπτη Γειτονιάς», με αρμοδιότητα τη συνολική εποπτεία για κάθε θέμα που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους: καθαριότητα, πράσινο, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, γκράφιτι, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Καθιερώνουμε με συστηματικό τρόπο το σάρωμα και πλύσιμο όλων των συνοικιακών δρόμων και πεζοδρομίων.

Οι προτάσεις σας για το “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ”

Καλησπέρα, πολύ καλό που βάζετε το σχολείο στο κέντρο της γειτονιάς. Ναι, θα μπορούσε να είναι η καρδιά της. Πολλές φορές τα παιδιά προσπαθούν να μπουν στις αυλές πηδώντας από τις καγκελόπορτες για να παίξουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο, ή να βρεθούν με τους φίλους τους. Και τί να κάνουν εάν δεν υπάρχουν άλλοι χώροι; Εάν πρασινίσει και ο γύρω χώρος (αλλά και μέσα οι αυλές) θα είναι μία τρομερή αναβάθμιση, αφού η πόλη μας δεν έχει πάρκα και ανοικτούς χώρους συνάθροισης. Και αυτοί που υπήρχαν τους έπιασαν τα τραπεζοκαθίσματα.
Ευχαριστώ.

Η αναζωογόνηση της γειτονιάς στηρίζεται στην ύπαρξη χώρων συνάθροισης, όπου θα παίζουν τα παιδιά, θα γνωρίζονται οι μεγάλοι, θα κάνουν παρέα οι έφηβοι και οι νέοι. Στο κέντρο δεν υπάρχουν πολλοί ανοικτοί χώροι αλλά και αυτοί που υπάρχουν είναι υποβαθμισμένοι. Για παράδειγμα, το πάρκο στην Εθνικής Αμύνης χρησιμοποιείται απλά ως ένας δρόμος. Κανένας δεν κάθεται στα παγκάκια. Το ίδιο και η πλατεία πίσω από τη Ροτόντα. Ευτυχώς που έγινε η παιδική χαρά πάνω από τη Ροτόντα όπου πραγματικά γεμίζει ζωή κάθε απόγευμα. Είναι και το πάρκο της Αχειροποίητου που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπλασή του μετά τα έργα του μετρό, να μην γίνει και αυτό μόνο ένα πέρασμα. Ευχαριστώ.

H πρόταση αφορά το εμβληματικό κτίριο του ΕΥΚΛΕΙΔΗ που είναι όχι απλώς παρατημένο και εγκαταλελειμμένο αλλα κατεστραμμένο κυριολεκτικά. Κόσμημα αυστηρού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μνημείο της βιομηχχανικής κληρονομιάς της πόλης με άπειρες δυνατότητες. Δυστυχώς η πρωτοβουλία να στεγάσει το μουσείο βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης εγκαταλήφθηκε εν τη γενέσει της.

Μιας και στο πλάνο σας είναι και η καλύτερη διαβίωση των κατοίκων, θα πρέπει να επιμεληθείτε και την ηχορύπανση που δημιουργείται από τους πλανόδιος μουσικούς που παράνομα χρησιμοποιούν ηχοσυστήματά . Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του κέντρου να δυσανασχετούν με την ηχορύπανση που δημιουργείται.

Η καθαριότητα, το πρόβλημα εύρεσης θέσεις στάθμευσης με αποτέλεσμα το άναρχο πάρκινγκ και η ασφάλεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην γειτονιά μου. Παλιά Λαχαναγορά, αρχη Ολυμπιαδος. Δυστυχώς η σημερινή αλλά και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου μας έχουν παρατήσει στην τύχη μας!

Να υπάρχουν κάδοι όπου μπορούν να πεταχτούν τα αποφάγια.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες διαχωρίζουν τα σκουπίδια του σπιτιού τους σε χαρτί, πλαστικό, μέταλλα και αποφάγια.