ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Επανεξετάζουμε, διορθώνουμε και ανασχεδιάζουμε το δημόσιο χώρο, ώστε να γίνει πιο φιλικός, πιο λειτουργικός και πιο ασφαλής. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη μια καθαρή και όμορφη πόλη που «περπατιέται» με άνεση, με ασφάλεια, με ευχαρίστηση. Ευαισθητοποιούμε το κοινό με δράσεις κοινωνικής ενεργοποίησης και συμμετοχικού σχεδιασμού, γιατί «ο δημόσιος χώρος είναι το σπίτι όλων μας». Ανασχεδιάζουμε τις ζώνες επιρροής γύρω από τους σταθμούς μετρό, αλλά και τους σημαντικότερους δρόμους που τους συνδέουν, δημιουργώντας ασφαλείς και προσβάσιμες διαδρομές για πεζούς και ΑμεΑ. Ριζική αύξηση της αναλογίας πρασίνου στους δημόσιους χώρους προς ανάπλαση (πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Διοικητηρίου, Διεθνής Έκθεση, πλατεία Αριστοτέλους, πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας, βασικές οδικές αρτηρίες, τοπικά κέντρα συνοικιών). Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπαίνει στο επίκεντρο των αποφάσεών μας για το δημόσιο χώρο. Στόχος μας η κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης. Πρόγραμμα πεζοδρομήσεων και πράσινων χώρων γύρω από σχολικά συγκροτήματα σε συνδυασμό με άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση στα δημοτικά κτίρια και σε όλα τα σχολεία, όπως και δράσεις εξοικονόμησης και αποτελεσματικής χρήσης του νερού στο δημόσιο χώρο.

Οι προτάσεις σας για το “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ”

– Aύξηση των δέντρων στη Θεσσαλονίκη κατά 20 με 30 τοις εκατό:

Το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στις πόλεις θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο πληθυσμός των αστικών δέντρων αυξανόταν κατά 30%. Ο λόγος για αυτό είναι οι μειωμένες θερμοκρασίες που παρέχουν τα δέντρα μέσω της σκίασης και της ψύξης με εξάτμιση. Αυτό δείχνει ότι τα αστικά δέντρα παρέχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για το αστικό τους περιβάλλον. Όσο παλαιότερο και μεγαλύτερο είναι ένα αστικό δέντρο, τόσο υψηλότερες είναι οι οικοσυστημικές του υπηρεσίες και τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του αστικού κλίματος και, συνεπώς, στην αποφυγή των θανάτων από καύσωνα. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους για το αστικό κλίμα, τα πολύ μεγάλα δέντρα μπορούν και μερικές φορές ακόμη να λάβουν και τον χαρακτήρα του “δέντρου εθνικής κληρονομιάς”, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρούνται ιδιαίτερα άξια προστασίας. Χρειάζονται αρκετές δεκαετίες προτού ένα νεαρό δέντρο μπορέσει να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες ενός γέρικου δέντρου. Επομένως, ενώ τα νεαρά δέντρα πρέπει να μεταφυτεύονται συνεχώς και να φροντίζονται επαγγελματικά, τα γηραιά δέντρα πρέπει πάνω απ’ όλα να διατηρούνται και να προστατεύονται στη ζωτικότητά τους.

– Πρασίνισμα των στεγών και των προσόψεων των κτιρίων: Οι πράσινες στέγες εξατμίζουν περίπου 400 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως και συμβάλλουν έτσι στην ψύξη του κτιρίου. Μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία κατά 85 έως 100 τοις εκατό, γεγονός που επιτρέπει εξοικονόμηση κόστους ψύξης έως και 43 τοις εκατό. Οι πράσινες στέγες και προσόψεις παρέχουν ενδιαιτήματα για π.χ. μικρά πουλιά, πεταλούδες. Τα αναρριχώμενα φυτά, όπως ο κισσός, το άγριο αμπέλι, τα αναρριχώμενα τριαντάφυλλα ή το αγιόκλημα, είναι κατάλληλα για προσόψεις.Οι πράσινες στέγες όχι μόνο φαίνονται όμορφες και προσκαλούν τους ανθρώπους να μείνουν, αλλά μπορούν επίσης να απορροφήσουν το νερό της βροχής και να το διοχετεύσουν στο σύστημα αποχέτευσης με καθυστέρηση. Οι πράσινες στέγες μπορούν να συγκρατήσουν πάνω από το 60 τοις εκατό του νερού της βροχής που πέφτει πάνω τους. Ειδικά με την αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, οι πράσινες στέγες είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία των πόλεων από τις πλημμύρες.

– Η διατήρηση και η επέκταση των χώρων πρασίνου, των πάρκων και των μη στεγανοποιημένων περιοχών αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όπου πραγματοποιούνται νέες κατασκευές, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πρόβλημα της σφράγισης της γης. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή περιοχών αντιστάθμισης, οι οποίες μπορεί να είναι υποχρεωτικές για μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Θα θέλαμε περισσότερο πράσινο στην πόλη (πχ ο χώρος της Helexpo) και,μεριμνα για τα αδεσποτα ζώα!

Ένας από τους τρόπους να γίνει πιο φιλικός και προπάντων πιο λειτουργικός ο δημόσιος χώρος είναι να υπάρχουν καθαρές δημοσίες τουαλέτες. Σε πλατείες αλλά και στη παραλία, όπου περνάνε χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες … Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθεις όταν ένας επισκέπτης σε ρωτάει “που μπορώ να πλύνω τα χέρια μου” ή “που υπάρχει τουαλέτα” (με μια αφέλεια και μια βεβαιότητα για την ύπαρξη της) και εσύ κατεβάζεις το κεφάλι και του προτείνεις να επισκεφθεί ένα μαγαζί, γιατί δεν μπορείς να τον στείλεις σε μια ελεεινή και βρωμικη δημόσια τουαλέτα…

Οι πλατείες τα πάρκα μικρά και μεγάλα η παραλία τα συντριβάνια οι βρύσες ολα είναι παρατημένα δεν λειτουργεί τίποτα, είναι ντροπή για την πόλη που έχει και τουρισμό και θέλει να τον αυξήσει κιόλας. Οι τουρίστες τα βλέπουν αυτά και τα μεταφέρουν σε φιλους και γνωστούς που δεν το πιστεύουν ότι υπάρχει τετοια Ευρωπαϊκή πόλη σε παρακμή. Οτι φτιάχνεται δεν συντηρείται. Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο έργο να φτιαχτούν τα πάντα, τα πάρκα, τα δεντρα, τα συντριβάνια οι βρύσες, τουαλέτες δημόσιες και να συντηρούνται. Το ποίο σπουδαίο είναι να συντηρούνται να είναι καθαρά και λειτουργικά, οπως στις πόλεις του εξωτερικού που επισκεπτωμαστε και τις ζηλεύουμε. Να λυθεί το πρόβλημα με το παρκάρισμα στις γειτονιές που δεν υπάρχει χώρος να αφήσει ο κάτοικος το αυτοκίνητο του, πολλοι αναγκαστηκα και αγανακτισμένοι τα παρατάνε σε ράμπες αναπηρων πανω σε πεζοδρόμια και πεζοδρομους. ενω υπάρχουν δεκάδες παρατημένα οικόπεδα μεσα στην βρομια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πάρκινγκ γειτονιας. Το παράνομο παρκάρισμα και διπλό παρκάρισμα σε ολους τους δρόμους είναι μια ασχήμια που πρέπει να πολεμηθεί.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη πάρκων στη πόλη!
Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν μεγάλα πάρκα για τους πολίτες τους.

Θα ήταν καλό να υπάρχουν πράσινοι χώροι στη πόλη, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τη βόλτα με παιδιά και μη.
Αυτοί οι χώροι θα μπορούσαν να έχουν και κάποια παιχνίδια για παιδιά ή κάποια ρυάκια τεχνητά, όπως του Σταυρου Νιαρχου στην Αθήνα.