ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εισάγουμε μια δυναμική προσέγγιση για τον πολιτισμό: βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού. Ο πολιτισμός όχι ως μια παγιωμένη και στατική παράδοση αλλά ως δημιουργική έκφραση στην καθημερινότητα. Μας ενδιαφέρει η μαζικότητα στον πολιτισμό. Οι βασικοί άξονες της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι τρεις: 1) Μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα, 2) Πολιτισμός της καθημερινότητας, 3) Θεσμοί και φεστιβάλ. Προώθηση της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς κινηματογραφικού προορισμού και ανάπτυξη συνεργειών με σχετικούς φορείς. Ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της πόλης και ενίσχυση των παραδόσεων των κατοίκων που συμβιώνουν αρμονικά, προερχόμενοι από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Καθιερώνουμε την Κάρτα Πολιτισμού, για την πρόσβαση των νέων σε πολιτιστικές δράσεις. Ιδρύουμε ετήσιο διεθνές φεστιβάλ Σολίστ. Ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε το θεσμό των Δημητρίων, με έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης.

Οι προτάσεις σας για το “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”

Να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς, σε κάθε μορφή εικαστικής έκφρασης. Να ενθαρρύνουμε και να αξιοποιήσουμε ως δήμος τους street artists.

Δεν ξέρω εάν η παρατήρησή μου εντάσσεται στην ενότητα αυτήν, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (φωτισμός, επισκεψιμότητα, εκδηλώσεις, κλπ). Επίσης μπορούμε να αναζητήσουμε και άλλο είδος τουρισμού που να συνδέεται με τον πολιτισμό μας, για παράδειγμα υπάρχει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών στο ΑΠΘ που θα μπορούσε να προβάλει την πόλη μας. Νομίζω πως χρειαζόμαστε μία πολιτιστική ταυτότητα που δεν την έχουμε ακόμη, αν και προσπαθούμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη για τον τουρισμό, μήπως θα πρέπει να υπάρξει και σχετική ενότητα ή να συνδεθεί με τον πολιτισμό;

να επαναφερουμε τα συνεργατικα φεστιβαλ της πολης, οπως τα Αιγύπτια!
η πολη εχει τοσα θεατρικα και μουσικα εργαστηρια που δεν μπορουν να προβαλουν τις δουλειες τους, γιατι στις εκδηλωσεις επιλεγονται πλεον Αθηναικα σχηματα!

Παιδιά να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ για να τιμήσουμε τους τεράστιους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα νέα συγκροτήματα της πόλης.

Να τιμηθεί όπως πρέπει επιτέλους ο τεράστιος Νίκος Παπαζογλου ο άνθρωπος που αποτέλεσε φάρο για τους μουσικούς της πόλης και γενικοτερα για τον πολιτισμό της. Να οργανωθουν συναυλίες και να δοθεί το όνομα του σε ένα κτίριο του δήμου που σχετίζεται με τον πολιτισμό. Δεν φτάνουν αυτά που έκανε ο δήμος για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη! Να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για να πάρει το θέατρο δάσους το όνομα του!

Είναι κρίμα οι Θεσσαλονικεις να θυμούνται και οι αρχές να ξεχνούν ανθρώπους που σφραγισαν με το έργο τους τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης!!!

Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε τα προγράμματα πολιτισμού να γνωστοποιούνται στα σχολεία και οι μαθητές να παίρνουν μέρος σ΄αυτά όχι απλά παρακολουθώντας αλλά συμβάλλοντας ουσιαστικά. Πολιτισμός και εκπαίδευση πρέπει να λειτουργούν αλληλένδετα για το Δήμο. Για παράδειγμα παλαιότερα η Ορχήστρα του Δήμου επισκεπτόταν τα σχολεία με ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μουσική παιδεία των μαθητών. Η σημερινή διοίκηση είναι προφανές ότι δεν ενθάρυννε αυτή την προσπάθεια γιατί έχει σταματήσει. Μια ιδέα που θα υποδεχόταν με χαρά οι δημότες θα ήταν η ίδρυση ενός εσπερινής λειτουργίας καλλιτεχνικού σχολείου για ενήλικες διαβαθμισμένου ή αδιαβάθμητου.

Αμεσα συνδεδεμενα με ολα οσα αναφερονται παραπανω και με τον πολιτισμο μιας χωρας η μιας πολης ειναι το ενδιαφερον που δειχνει κανεις για το περιβαλλον και την ταξη και την καθαριοτητα. Κατα συνεπεια ειναι επιτακτικη αναγκη η δημιουργια εγκαταστασεων συλλογης και διαλογης απορριματων. Ενισχυση των μαζικων μεσων κυκλοφοριας με απωτερο σκοπο την μειωση κυκλοφοριας ΙΧ στους δρομους της πολης. Δημιουργια χωρων παρκαρισματος αυτοκινητων. Η ταξη και η καθαριοτητα σε μια πολη δημιουργουν τις πρωτες και πλεον θετικες εντυπωσεις τοσο στους κατοικους, οσο και στους επισκεπτες μιας πολης.